Jak se naučit vyšívat křížkovým stehem?



Tento článek je určený zejména pro začátečníky. Pokročilé vyšívačky si mohou osvěžit svoje znalosti a projít si základní postupy.

Jako všechny ruční práce, tak i vyšívání je náročné na čas. Připravte se na to, že ne vždy půjde práce od ruky. Někdy budete muset párat (ale to k vyšívání patří). Každá ruční výšivka je originální, a i když budete pracovat úhledně, nikdy nedosáhnete rovnoměrnosti stehů jako vyšívací stroj. A v tom je krása ručně vyráběných věcí!

S jakým motivem začít?

Najděte si malý motiv, asi o rozměrech 20 x 20 stehů, nejlépe jednobarevný nebo max. o 3 základních barvách. Malé předlohy na vyšívání křížkovým stehem jsou např. na rucniprace.cz nebo na webu free cross stitch.

Pomůcky pro vyšívání

Pomůcky pro vyšívání

Jakou látku zvolit pro učení?

K výuce vyšívání křížkového stehu potřebujeme látku s pravidelnou strukturou, která má naznačené dírky. Nejvhodnější je česká kanava č. 4 nebo kanava č. 5. Číslo u látku udává její hustotu, tj. počet stehů na jeden centimetr. Tedy kanava č. 4 = 4 křížkové stehy na 1 cm; kanava č. 5 = 5 křížkových stehů na 1 cm.

Jako alternativu k české kanavě můžeme vyšívat také na látku aidu 11ct (obdoba kanavy č. 4) nebo aidu 14ct (obdoba kanavy č. 5). Aida je označení pro látku vhodnou pro křížkové vyšívání. Struktura aidy a kanavy je velmi podobná. Kanava má o něco větší dírky, což je pro začátečníky výhoda.

Jakou vyšívací přízí vyšívat?

Nejčastěji se používá vyšívací příze typu mouline (výrobce DMC nebo Ariadna), tj. šestinitková příze, kdy jednotlivé nitky je možné od sebe dělit. Můžeme tedy vyšívat buď celým vláknem (6 nitek) nebo třemi, dvěma, případně jednou nitkou. Jedna nitka se používá u obšívání obrysů nebo u velmi jemných výšivek s drobnými stehy.

U většiny vyšívacích motivů je uvedeno, kolika nitkami vyšívat. Obecně platí, že na látku aidu 14ct nebo kanavu č. 5 se vyšívá dvěma nitkami; na látku aidu 11ct nebo kanavu č. 4 se vyšívá třemi nitkami.

K vyšívání je možné použít i jiné druhy vyšívacích přízí, např. perlovku nebo různé metalické příze s kovovými odlesky, případně multicolor příze s barevnými přechody. Pro začátečníka je vhodné zůstat u základních barev a až po zvládnutí základní techniky vyšívání začít využívat více barevných kombinací a druhů přízí.

Jakou vybrat jehlu?

Pro vyšívání křížkovým stehem vybereme jehlu s tupou špičkou. Proč? Abychom nepropichovali látku a jehla pěkně klouzala do dírek. Ostré jehly jsou určené pro šití nebo klasickou výšivku na plátně.

Jehly je možné zakoupit v různých velikostech. Pro začátečníky jsou vhodné jehly o velikosti č. 22 (pro látku kanavu č. 4 a aida 11ct) nebo č. 24 (kanava č. 5 a aida 14ct).

Co ještě potřebujeme pro vyšívání?

Budou se nám hodit malé nůžky pro stříhání přízí. Další pomůcky nejsou pro výuku nutné, ale pokud se vyšívání stane vaším koníčkem, budete jistě potřebovat kroužky nebo rámy na vyšívání, organizéry na příze, lupu, magnetické pomůcky, košíky na uschování rozdělané práce, a další vyšívací pomůcky.

Jak se vyšívá křížkovým stehem

Jak se vyšívá křížkovým stehem

Jak se vyšívá křížkovým stehem

Jehlu pícháme do naznačených dírek na látce. Začínáme z bodu 1 šikmo do bodu 2. Pokračujeme vypíchnutím zespodu z bodu 3 do bodu 4. Tím nám vznikne jeden křížek. Při vyšívání vodorovné řady křížků stejnou barvou, vyšíváme vždy několik křížků zaráz. To stejné platí i při vyšívání svislé řady křížků.

Pozor! Klademe důraz na to, abychom celou výšivku vyšívali stehy stejným směrem (spodní stehy zleva doprava a vrchní stehy zprava doleva).

Popis postupu vyšívání najdete také v článku o vyšívání křížkovým stehem.