Než začneme s vyšíváním



Než se pustíme do vyšívání, je dobré vědět několik základních informací o vyšívacích bavlnkách, látkách, pomůckách a jejich dostupnosti na českém trhu.

Jak vybrat jehlu

Jehly vybíráme podle typu vyšívací látky – s tupou špičkou jsou vhodné pro látky s pravidelnou strukturou např. kanava, panama. S ostrou špičkou pak pro ostatní látky a všude tam, kde potřebujeme látko propichovat ne jen provlékat. Velikost ouška jehly je potřeba podřídit síle příze.

Jak vybrat vyšívací nitě a příze

Nití a vyšívacích přízí je na trhu několik druhů. Liší se sílou, množstvím vláken a také kvalitou.

Bavlněné příze se hodí pro křížkové vyšívání, vyšívání plným stehem, ale také pro složité stehy.

Vyšívací hedvábí je lesklá příze volně stáčená ze šesti nití, které se od sebe snadno oddělují. Je možné vyšívat jednou, dvěmi nebo třemi nitkami. Nitky je možné míchat z více barev, této technice se říká tvídování.

Vyšívací bavlnky jsou tenké příze s matným vzhledem, které působí jemněji než volně stáčené perlovky.

Perlovka je silná, pevně kroucená příze s vysokým leskem.

Hedvábí a umělé hedvábí má vysoký lesk. Lze jím vyšívat i na velice silné tkaniny.

Vlněné příze se používají k vyšívání na látky s řídkou strukturou, tzv. stramín.

Než začneme vyšívat

Jak vybrat vyšívací rám, bubínek a kroužek

Při všech vyšívacích technikách je možné použít vyšívací rám nebo kroužek. Nejčastěji se používá dřevěný bubínek, který se skládá ze dvou do sebe zapadajících dřevěných kroužků. Vnější kruh je otevřený a utahuje se šroubem.

Jak vybrat vyšívací tkaninu

Vyšívat je možné na různé tkaniny, které dělíme na látky s volnou vazbou a s hustou vazbou.

Látky s volnou vazbou mají pravidelnou strukturu a přesně daný počet nití 1 cm čtvereční – např. kanava, panama. Vhodný druh tkaniny pro křížkovou výšivku zvolíme tak, že čím je tkanina hustší, tím více stehů budeme vyšívat na 1 cm čtvereční.

Látky s hustou vazbou zahrnují dekorační a šatové látky. Tkanina musí být natolik silná, aby nit držela, stehy se v látce nesmí ztrácet.